Winterhuisjes

In de koude maanden is het leven van zwerfkatten nog eens zo hard.

Uw eenmalige investering kan een verschil op leven en dood maken.  Helpt u hen aub?

WAAROM EEN WINTERHUISJE?


Kleine dingen kunnen veel verschil maken. Zwervertjes moeten zien te overleven in weer en wind en hebben meestal niks. Ze zijn de vergeten groep en hebben niet om hun harde leven gevraagd.  Zonder degelijke beschutting en warmte - die door het ontwerp van het huisje van hen zelf komt - wordt alles nog grimmiger.  Zorgt u mee voor hen aub??  Voor u een eenmalige investering, voor hen het verschil op leven en dood. U warmt toch ook graag uw koude knoken lekker warm binnen of in een heet bad?  Warmte doet zo'n deugd voor mens en dier.  Geef hen ook die kans, net wanneer ze het zo erg nodig hebben ...

HET HUISJE ZELF

Kant-en-klaar, enkel nog stro en het kan direct gebruikt worden!

Het huisje zeer dik geïsoleerd op alle wanden (ook bovenzijde) en voor de vulling is stro het beste. Deze bakken zijn onderhoudsvrij, u hoeft ze niet te behandelen met een product, en ze zijn makkelijk afwasbaar (het is een soort dikke pvc).  Alle onderdelen van het huisje, dus ook de isolatie, kunnen apart ontsmet en afgewassen worden.

De isolatie is zeer harde XPS van 3 cm dik, geen isomo.  Het (af)dak kan je er af halen om zo gemakkelijk in de bak te geraken. De bakken zijn ongeveer 60 x 55 x 45.  In een gewone personenwagen kunnen er 2 op de achterbank en 1 in de koffer (mits geen te kleine koffer).


Op de foto ziet u het nieuwe model dat vanaf najaar 2020 beschikbaar werd.  De bruine tweedehands bakken zijn totaal niet meer leverbaar.  Voordeel vanaf deze versie is dat het deksel volledig klikbaar is en niet meer verzwaard hoeft te worden.

    TIPS

    • In de bak enkel stro gebruiken, geen hooi of bv. dekens.  Dat beschimmelt nl. heel snel.  Ik heb mijn licht opgestoken bij meerdere organisaties, ook in het buitenland, om te kijken of hooi ook kon.  Dat werd afgeraden omdat daar nog vrij veel vocht in zit en dus ook sneller beschimmelt.  Tevens zou het bij sommige dieren allergische reacties kunnen uitlokken. 
    • Als u de bak regelmatig kunt controleren, dan kunt u een fleecedekentje bovenop het stro leggen.  Maar dan moet u wel regelmatig kijken of de fleece niet te nat of te vuil is.  Opgelet ook dat u het pas doet als de kat weg is, anders kan ze zo fel schrikken bij het openen, dat ze misschien niet meer in de bak durft te komen achteraf.
    • Stro kunt u o.a. in een dierenwinkel kopen, het kost maar een paar euro.
    • Leg het stro dik in de bak (geen dun laagje), maar niet tot de nok – anders kan poes er niet meer in. :-)  Hou er rekening mee dat stro wordt platgedrukt door er op te liggen.
    • Maak aan de zijkanten het stro wat meer opgehoogd, zo creëert u een kuil, dan ligt poes dadelijk ‘knusser’.
    • Als de kat al op een dekentje/doek ligt, knip hier dan een stuk af en leg het in het stro, zo zit de geur al in de nieuwe bak.  Ook buiten over de bak zelf met het dekentje wrijven, laat de geur achter.  Bij dieren die enorm schrikken van nieuwe dingen, laat u best de oude verblijfplaats nog wat staan zodat de kat eerst kan wennen aan de winterbox.
    • Als u het stro na een tijd zou moeten vervangen, hou dan altijd een beetje van het oude stro bij en steek dat bij het nieuwe.  Zo herkent de kat zijn/haar eigen geur nog.
    • Zet de bak met de opening uit de wind- en regenkant.  Als die onder een afdak kan staan, uiteraard extra meegenomen.  Anders zo veel mogelijk beschut (onder een struik, bij een houtstapel …).  Katten houden er niet van om open en bloot ergens te moeten staan/verblijven, zo zijn ze te kwetsbaar.
    • Indien mogelijk: zet de winterbak bovenop een stabiele, harde isolatieplaat, een pallet of op een stevige houten plank waar u stenen onder zet (opening onder de plank maken).  Op die manier komt er veel minder koude van de ondergrond naar de bak.  Ook als het moest regenen, is het beter dat de bak wat hoger kan staan.
    • En last but least: strooi een beetje catnipkruid of valeriaan in de bak, zo zal de kat sneller in z’n winterhuisje gaan.

    BIJ SNEEUW OF BITTERE KOUDE

    • Door de sneeuw die aan hun pootjes of lijf hangt, wordt het nat in hun schuilplaats/winterhuisje. Check of het stro niet nat is! Vervang de bovenste laag en mix nieuw stro onder het oude, zo blijft hun geur in het huisje.
    • Doe de sneeuw weg rond hun schuilplaats, zo blijft er minder aan hun pootjes hangen. Geen zout strooien! Dat likken ze op van hun pootjes en kan zeer ernstige gevolgen hebben.
    • Zeker dekens zijn heel gevoelig aan vocht en zullen gewoon bevriezen. Steek een dikke laag stro onder een fleece deken, maar zorg altijd dat u de geur van de kat 'meeneemt': knip een stuk uit de vorige bedekking bv.
    • Als u stro of wat dan ook vervangt: kijk eerst of het dier er niet in zit. Want anders schrikt het zo, dan het misschien niet meer terugkomt. En het laatste wat we nu willen, is dat ze uit angst hun levensnoodzakelijke beschutting achterlaten ...
    • Zorg dat hun schuilplaats van de grond af staat door het bv. op een pallet te zetten, een plank met stenen onder ... Wel opletten dat het huisje stabiel blijft staan. Ook hier geldt: verander pas als het dier weg is en let op dat het uit angst niet wegblijft!


    En als u een kat ziet die u niet kent, geeft ze aub ook eten (brokjes) en zorg voor beschutting (of laat ze binnen als ze tam is). Het dier kan immers verloren gelopen zijn of achtergelaten. En ondertussen kan naar een eigenaar gezocht worden. Bij vriestemperaturen is het werkelijk verschrikkelijk om buiten te moeten overleven.  Aarzel ook niet om bij alarmsignalen dadelijk actie te ondernemen!  Dank u!