Expertise - socialisatie

ONZE EXPERTISE BIJ SOCIALISATIE


Akelig beeld?  Zou u ook ver wegkruipen zoals de twee kittens op de foto?  Ik vermoed van wel.  Weten wij alles over zwerfkatten en socialiseren?  Nee.  Maar toch wel veel als ik eerlijk mag zijn.  Alles wat we hier graag meegeven, is gebaseerd op onze ervaring, opzoekwerk en contacten met andere organisaties.  Opgeven staat niet in mijn woordenboek.  En mijn hart brak te vaak omdat iets oudere kittens door velen als niet 'interessant' werden gezien.  Dus wou ik meer DOEN.  In Amerika, de UK en Nederland heb ik speciale vangkooien aangekocht zodat we nog meer kans maken om de kittens sneller te vangen.  Socialiseren van kittens uitgevlooid (soms letterlijk) en dit vooral heel veel zelf gedaan.  Met de nodige fouten in het begin.  Want veel degelijke info was er niet.  Met socialiseren maken u en ik het verschil in écht leven en een mooie thuis, of proberen overleven en creperen ... We leren trouwens nog elke dag bij.  Wat u moet onthouden: veel geduld en liefde, en denk als een kat!

WAAROM VINDEN WIJ SOCIALISEREN ZO BELANGRIJK?


Simpel: omdat dit voor het dier het verschil op leven en dood kan maken.  Voor kittens ook letterlijk, want meer dan de helft haalt het eerste levensjaar niet.  En voor de rest wordt het proberen overleven, nooit medische zorg, nooit pijnstilling en ...  creperen. 

Vaak zijn het kittens, maar we hebben ook al meerdere oudere dieren kunnen socialiseren.  Te weten dat ze geen triest zwerversleven meer voor de boeg hebben, maakt ons oprecht gelukkig!  In onze verhalen krijgt u een beeld van hun 'leven' als zwerver ...

Heel belangrijk:

  1. Meld zwerfkittens ONMIDDELLIJK!  We kunnen het niet genoeg benadrukken.  Elke dag telt, elke dag verwilderen ze meer!  
  2. Niet aankomen of wegnemen!  Blijf uit de buurt van het nest.  Op deze pagina vindt u alle info over het waarom. 

ROLLENSPEL


We gaan de rollen omdraaien: u bent het kitten.  Wat is uw eerste (en volgende) reactie in volgende situaties?  Een heel interessante denk- en leeroefening ...

  • Als u omhoog kijkt en een harige spin ter grootte van een kerk naar u toe komt? Wat zeggen uw instincten u?  Loopt u er naar toe om te knuffelen?  
  • En als deze enorm grote spin u opsluit in een kooi of kamer? Helemaal alleen, zonder soortgenootjes? En daarna komt dit monster de kamer binnen en komt op u af? Wat gaat u dan doen? Of wat zou u willen doen? Wat ervaart u dan?
  • En als u toch een plaatsje hebt om u te verstoppen, en de spin komt dichterbij en steekt zijn harige poot in uw verstopplaatsje, wat wilt u dan doen? Hoe voelt u zich dan?
  • Of u bent kunnen ontsnappen omdat de spin het kooitje niet goed toe had gedaan of omdat u gewoon heel snel was, maar er is geen uitgang! U rent als een gek rondt, probeert langs de vensters weg te komen maar die zijn gesloten! En die enorme spin komt uw richting elke keer opnieuw uit, die harige poten bewegen heen en weer en proberen u te pakken. Gaat u dan heel ontspannen zitten wachten en denken dat er geen enkel probleem is??


Dat zijn de angsten die een kitten ook ervaart als het pas bij mensen is. Wij zijn monsters voor hen, ze begrijpen niks van wat wij zeggen of wat wij doen. Want wij zijn geen katten - en dat is de enige taal die ze kennen. We moeten ze dus onze taal leren, en dat gaat niet op één dag. Als wij een nieuwe taal moeten leren, gebeurt dat ook door regelmatig te oefenen en te herhalen, zonder forceren.  

Eén enorm belangrijk gegeven kunt u, denk ik, al uit dit voorbeeld halen: bange kittens NIET met handen (vast)pakken! Tenzij er uiteraard een noodgeval is - en dan liefst met een doek over hen zodat ze de handen niet zien (komen). Stel u altijd in de plaats van dit bange diertje, meestal weet u het antwoord dan wel.

Sleutelwoorden bij socialisatie zijn liefde, geduld, tijd én kattentaal leren spreken ... 


En iets wat wij al ELKE KEER gemerkt hebben: in elk nestje zit altijd 1 diertje dat snel sociaal is, 1 dat enorm bang is, en de rest zit er wat meer of minder tussen - ongeacht de leeftijd!!  In het begin dacht ik dat het toeval was, maar na meer dan 100 nestjes zien we het elke keer.  Een ouder katje kan dus ook net die meest sociale zijn.


Elk kleintje heeft een apart karakter en het blijft, ondanks de extra inspanningen, altijd fantastisch om te zien hoe zo'n vreselijk bang wezentje zich ontplooit tot een grappig bolletje dat mensen dan toch niet meer zo vreselijk eng vindt.  En bij elk speciaal moment, bij elk klein stapje vooruit in de socialisatie smelt je hart weer ... als ze van je vinger eten, als je ze kan aaien bij het eten, als ze beginnen spinnen, als ze gewoon gestreeld kunnen worden, als je met hen kan spelen ... het klinkt melig, maar op zo'n moment voel je je gewoon intens gelukkig. Want dankzij jou verdwijnt hun trieste alternatief immers als sneeuw voor de zon.   Spreekt deze manier van redden u ook aan?  Hebt u voldoende tijd en geduld?  Poezelo zorgt verder voor alles en we begeleiden u in het socialiseren. 

Stuur gerust vrijblijvend een bericht!